Pentru Persoane Juridice
Procedura este una extrem de facilă, presupunând eforturi minime din partea persoanei fizice sau a societății comerciale.
Sponsorizarea este forma prin care o persoană fizică sau juridică oferă:
- o anumită sumă de bani sau produse unei entități nonprofit și care se bucură de deduceri fiscale. În prezent, operațiunile de sponsorizare și mecenat sunt reglementate prin Legea privind sponsorizarea nr. 32/1994 *modificată*, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilității și taxei pe valoarea adaugată,
- bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, este reglementat Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Codul Fiscal prevede facilitate la impozitare, de care înca foarte puține societăți comerciale fac uz, și anume redirectionarea a 20% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG.
Potrivit art. 21, alin. 4, pct. p) din Codul Fiscal, contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente.
Legislația impune două condiții în acest sens – suma nu poate depasi 0,3% din cifra de afaceri a firmei și trebuie să se încadreze în limita de 20% din impozitul pe profit ce revine statului. Codul Fiscal reglementează, printre altele, situația în care aceste sume nu sunt scăzute din impozitul pe profit. În acest caz, sumele urmează a se reporta în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleaşi condiţii, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Astfel, în urma alegerii unei organizații sau cauze a cărei sprijin se urmărește, se va întocmi un contract de sponsorizare. Acesta va fi apoi trimis ONG-ului în cauză, care îl va înregistra, semna și stampila, cu obligația de a returna societății exemplarul primit. Contractul astfel încheiat constituie dovada actului desponsorizare/donație/ mecenat, iar în baza acestuia se va realiza redirecționarea.
Operațiunile de sponsorizare prin acordarea de numerar sau virament bancar se vor reflecta în contabilitate. Acestea vor fi evidențiate separat. Din profitul calculat, se va stabili valoarea impozitului de 16%. Din acest impozit se va scădea suma atribuită ONG-ului, reprezentând cota de 20%.
Legislația în domeniul fiscal permite, astfel, contribuabilului să intervină în gestionarea și direcționarea sumelor ce sunt datorate în mod legal statului. Persoana juridică are dreptul de a alege destinatarul sumelor în cauză, iar această implicare faciliteazăă dezvoltarea unor parteneriate între sectorul neguvernamental și cel privat.